Merhaba, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Gabardin kumaş nedir?

gabardin kumaş

Gabardin terimi İspanyolca ve Fransızca kökenlidir. Sağlam ve dayanıklı olan Gabardin kumaş sık dokunmuş ince yün, kamgarn ve pamuk karışımlarından üretilir. Gabardin kumaş sıkı bir şekilde dokunmuş çözgü yüzlü bir dimi dokuma kumaş türüdür.

Dimi örgü ile dokunan gabardin kumaşın çözgüsü ve atkısı normalden daha sıkıdır, Gabardin’de her zaman atkı ipliklerinden daha fazla çözgü ipliği vardır. Çözgü iplikleri atkı ipliklerinden iki kat daha fazladır.  Dokumasında rigalar, kumaş yüzeyi ve tersine eğik açılar şeklinde atılarak kumaşa su geçirmez özellik kazandırır.

Gabardin kumaş 16/12, 7/7, 2/1, 20/1, 30/1 gibi çeşitlere sahiptir. Bu çeşitlere ek olarak istenilen özellikte de üretilen farklı gabardin kumaş tipleri dokunduğu görülmüştür. Fakat en çok tercih edilen gabardin kumaş çeşitleri 16/12, 7/7 ve 2/1 çeşitleridir. İlk sayı (örn. 16) çözgü ipliğinin üzerinden geçen atkı ipliği sayısını ifade ederken, dolguyu tekrar geçmek için dönmeden önce çözgünün altından geçen atkı ipliği sayısı ikinci sayı ile ifade edilir (örn. 12).

Kumaş ağırlıkları gabardin kumaş çeşidine göre metrekare başına 6 ons ile 12 ons arasında değişebilir. Kumaş yoğunluğu ise inç başına 76 epi x 48 ppi ile 124 epi x 76 ppi arasında değişir (epi: çözgü ucu, ppi: atkı).

Gabardin kumaşta vale açısı 45 veya 60 derecedir. Erkek giyiminde genellikle vale açısı daha dik olan gabardin kumaşları kullanılırken, kadın giyiminde ise genellikle vale açısı normal (45 derece) gabardin kumaşları kullanılır.

Dokuma tekniği, su geçirmeme özelliği, dayanıklı ve esnek olmaması, uzun ömürlü olması Gabardin kumaşın karakteristik özelliklerindendir.

Gabardin kumaş tok dokusu, dayanıklılığı ve diğer karakteristik özelliklerinden ötürü birçok alanda tercih edilir. Giyim sektöründe genellikle kullanıldığı alan erkek giyim ürünleri ve spor giysileri olur. Erkekler için takım elbiseler, pantolonlar ve ceketler bu kumaşlarla üretilir. İş ve işçi elbiselerinde de sıklıkla karşılaştığımız kumaş türüdür. Ayrıca bu kumaşlar kadınların giyebilecekleri etek, pantolon, tunik, pardesü ve ceketlerin üretiminde de tercih edilir. Ayrıca kot gibi görünüme sahip olan giysilerin üretiminde de bu kumaşlar kullanılır. Kot kumaşına alternatif olarak kullanıldığı görülmüştür.

Giyim sektörüne bağlı olarak su geçirme özelliği olmadığı için yaz ya da kış aylarında kullanılabilecek çanta ve şapkaların üretiminde de gabardin kumaşlar tercih edilir. Spor bez ayakkabıların ve converse ayakkabıların üretiminde kullanılan kumaşlarda genellikle gabardin kumaşlardır. Ayrıca Gabardin kumaşın kullanım alanlarından birisi de mobilya sektörüdür. Kalın ve sık dokunmuş olmasından dolayı mobilyaların döşenmesinde kullanılır. Mobilyaların tok bir görüntüye sahip olmasını sağlar.

Kolay kırışmadığı için bu kumaştan üretilen kıyafetler kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca bu kumaşın kullanım süresini daha da uzatmak için kuru temizleme veya yıkama talimatları göz önünde bulundurarak elde yıkama yapılabilir.